torstai 12. huhtikuuta 2018

Positiivisuusmantra muistuttaa haluamastani asenteesta


Pidän ihmisistä, jotka kykenevät ajattelemaan itseään ajattelijoina ja uskaltavat lukea pohdintoja, jotka haastavat heidän toimintaansa ja ajattelutapojaan. Haluaisin nähdä maailman, jossa kukaan ei pidä henkiseen hyvinvointiin liittyviä asioita psykologisena hömppänä tai itsestäänselvyytenä.

Positiivinen psykologia oli isossa osassa opintojani. Moni opiskelutoverini johtamisen psykologian pääaineesta on tehnyt gradunsa liittyen itsensä johtamiseen, sisäiseen puheeseen ja armollisuuteen itseä kohtaan. Nämä kiinnostavat luonnollisesti myös itseäni, vaikka graduaiheen valinta osuikin työnohjauksen tutkimukseen. Siksi seuraan mielissäni asenteesta, voimavaroista, hyvinvoinnista ja armollisuudesta puhuvia julkisuuden henkilöitä ja yhteisöjä – mainittakoon esimerkiksi psykologi Maaret Kallion suositut tekstit sekä Ajatusten aamiaista tarjoileva Positiivarit.

Otin tänä keväänä tavakseni toistaa joka aamu mielessäni positiivisuusmantran. Se menee näin:

Tässä päivässä on paljon iloa ja valoa.
Tänäänkin opin jotain uutta.
Jokainen päivä vie lähemmäs kohti unelmaa.
Etsivä löytää.
Itsevarmuus luo kauneutta.


Kehitin idean itse erään coaching-tapaamisen päätteeksi. (Okei, varmasti joku on jonkin vastaavan muuallakin maailmassa kehittänyt, mutta en myönnä kopioineeni ketään!) Tarvitsin keinoja, joilla saan pidettyä tavoitteeni selvänä ja mieleni toiveikkaana arjessa, ja tämä oli yksi keksimistäni kotitehtävistä. Mantran nimi oli aluksi puoliksi vitsi, mutta kun sisältö vastasi nimeä, en ole nähnyt syytä muuttaa nimeäkään. Keksin tärkeitä voimalauseita aika nopeasti, ja ne viisi tuntuivat saman tien sisältävän hirveän paljon olennaista mutta eivät mitään ylimääräistä. Opin ne heti ulkoa – niin selkärangasta toiveet tulivat.

Asetin kännykkään tehtävän joka aamuksi: toista mantra. Keskityn lausumaan mielessäni jokaisen lauseen yhden kerran, mieleen tulevassa järjestyksessä. Joka aamu olen saanut kuitata puhelimelle: valmis. Ajalla ei ole suurta merkitystä, kunhan tehtävä on suoritettu ennen kuin aloitan arkena työt tai viikonloppuna alan puuhaamaan jotain. Ja yksi kerta per lause tosiaan riittää. Haluan vain antaa aamuilleni sävyn, jonka olen itse valinnut.

Tässä päivässä on paljon iloa ja valoa. = Huomaa pienet positiiviset asiat.
Tänäänkin opin jotain uutta. = Utelias oppii aina uutta, oli kyse sitten vuorovaikutuksesta, substanssitiedosta tai taidosta.
Jokainen päivä vie lähemmäs kohti unelmaa. = Ole kärsivällinen ja toiveikas. Töyssyt kuuluvat asiaan.
Etsivä löytää. = Näe vaivaa saadaksesi haluamasi.
Itsevarmuus luo kauneutta. = Olen itse oman itseni pahin kriitikko. Täysillä päin!

Mantran toistaminen ei tee immuuniksi huonoille hetkille tai alavireisille päiville, mutta se antaa mindfulness-harjoituksena muistutuksen siitä, mitä pidän tärkeänä ja miten haluan kohdella itseäni. Lopetan mantran tai muokkaan sitä sitten, kun se ei enää tuo minulle mitään hyötyä. Ainakin toistaiseksi aamuinen rölli-mieleni on kiitollisena ottanut vastaan kannustavat ja armolliset itsevarmuusboostaukset.

Tavoitteellista mutta leppoisaa päivää toivottaen,
Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti